Mobilya ihracatındaki artış komşudan Afrika’ya uzandı

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü, haziran ayında hem ülke genelinde hem de Akdeniz’de önemli bir ihracat artışına imza attı. Ana pazarlarında istikrarını koruyan sektör, komşu ülkeler ve Afrika pazarında da dikkat çeken ihracat artışları kaydetti.

EKONOMİ Yayın: 17 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 17.07.2025 18:45:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
83 okunma
Google News

Başarıyı yıl geneline yaymak ve daha kalıcı hale getirebilmek için ihracatçının rekabet gücünü destekleyecek adımlara ihtiyaç duyduklarını dile getiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, ihracatın ivme kazanabilmesi için ekonomik zeminin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,1 artışla 588 milyon 946 bin dolar oldu. Sektörün yılın ilk 6 aylık ihracatı 2024 yılına kıyasla yüzde 0,7 oranında artış göstererek 3 milyar 818 milyon 939 bin dolar seviyesine geldi.

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise haziran ayında yüzde 21,6’lık artış kaydederek 66 milyon 276 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ocak-Haziran döneminde 463 milyon 952 bin dolarlık ihracata ulaşan AKAMİB, bu dönemde yüzde 10,2’lik artış sağladı.

 

Fas ve Gürcistan pazarlarında önemli başarı

Sektörün Türkiye geneli haziran ayı ihracatında en başarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, ABD, Fas ve Gürcistan oldu. İlk 10 pazar içerisinde Fas’a yüzde 67, Gürcistan’a yüzde 55’lik ihracat artışları dikkat çekti.

AKAMİB’in haziran ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Suriye, Almanya, Libya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazar içerisinde Suriye’ye yüzde 216, Gürcistan’a yüzde 110, Libya’ya yüzde 107, Birleşik Krallık’a yüzde 87 ve Fas’a yüzde 67’lik dikkat çekici ihracat artışları görüldü.

 

“Başarının kalıcı olması rekabet gücüne bağlı”

Haziran ayı ihracat verilerini değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, elde edilen başarılı sonucun bölge ihracatçısının dinamizmini ve adaptasyon kabiliyetini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Bu başarıyı yıl geneline yaymak ve daha kalıcı hale getirebilmek için ihracatçının rekabet gücünü destekleyecek adımlara ihtiyaç duyduklarını dile getiren Kılıçer, yılın ikinci yarısında ihracatın ivme kazanabilmesi için ekonomik zeminin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yüksek faiz ortamında finansmana erişimde ciddi zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Kılıçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faizlerin kademeli olarak düşürülmesi, döviz dönüşüm desteğinin artırılması ve maliyetleri dengeleyecek destek mekanizmalarının hızlıca hayata geçirilmesi ihracatçımıza nefes aldıracaktır. Türkiye’nin üretim ve ihracat gücünü korumak için ihracatçının yükünü hafifletecek politikalar her zamankinden daha büyük önem taşıyor.”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
ss