İnşaat faaliyetleri yeniden negatif tarafa geçti
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2025 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı.

Mart ve nisan aylarında eşik değer civarında seyreden Faaliyet Endeksi mayısta önemli bir yükseliş kaydetmiş ancak haziran ayında eşik değerin altına inmiştir. Güven dışındaki endekslerin geçen yıla göre daha yüksek olması olumlu bir işaret olarak görülse de, tüm endekslerin eşik değerin altında kalması bu tabloyu sınırlamaktadır.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.
Hazır Beton Endeksi 2025 Haziran Ayı Raporu’na göre, mart ve nisan aylarında eşik değer civarında seyreden Faaliyet Endeksi mayısta önemli bir yükseliş kaydetmiş ancak haziran ayında eşik değerin altına inmiştir. Önceki aylarda düşük seviyelerde kalan Beklenti ve Güven Endeksleri, sonraki dönem için faaliyette olumsuz bir beklenti ortaya koyuyordu. Nitekim haziran ayında bu beklenti gerçekleşmiş ve Faaliyet önemli ölçüde gerilemiştir. Beklenti Endeksi’nin son altı aydır aynı aralıkta ve sürekli negatif tarafta hareket ettiği görülmektedir. Tüm endeksler içinde en düşük değere sahip olan endeks olan Güven Endeksi eşik değerin altında sınırlı bir artış göstermiştir. Son olarak birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyetteki gerilemenin etkisiyle negatif bölgede sınırlı bir düşüş yaşamıştır.
Geride bıraktığımız haziran ayında, Güven Endeksi dışındaki tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre artış göstermiştir. En belirgin yükseliş Beklenti Endeksi’nde görülmektedir. Faaliyet ve Beklenti’deki yükseliş, endeks değerlerinin hâlâ eşik değerin altında olduğu unutulmadan değerlendirilmelidir. Endekslerin mutlak ve göreli konumlarına bakıldığında önümüzdeki döneme ilişkin net bir çıkarım yapmak mümkün görünmemektedir. Geçen yıla kıyasla Güven Endeksi hariç diğer endekslerin yüksek olması inşaat sektörü açısından olumlu görünmekle beraber tüm endekslerin eşik değerin altında olması, bu olumlu tabloyu ortadan kaldırmaktadır.
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Mart ve nisan aylarında eşik değer civarında seyreden Faaliyet Endeksi, mayıs ayında belirgin bir artış göstermiş ancak haziran ayında yeniden eşik değerin altına düşmüştür. Geçen yıla göre Güven Endeksi hariç diğer endekslerin yüksek olması inşaat sektörü açısından olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir ancak tüm endekslerin eşik değerin altında kalması, bu olumlu tabloyu önemli ölçüde gölgelemektedir.” dedi.
Ekonomik gelişmeleri değerlendiren THBB Başkanı Yavuz Işık, “İSO Haziran 2025 Türkiye PMI verilerine göre, mayıs ayında 47,2 olan manşet PMI, haziranda 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine inmiştir. Eşik değer olan 50’nin altında kalan bu rakamlar daralmaya işaret etmektedir. Buna göre para politikasında hedeflenen noktaya yaklaşılmış olsa da bu sürecin istenen etkiyi oldukça yavaş göstermesi, sıkı para politikasının ekonomi üzerindeki tahribatını artırmaktadır. Devam eden yüksek faiz politikası, şirketlerin finansman maliyetlerini yükseltirken kredi genişlemesine getirilen sınırlamalar ise firmaların finansmana erişimini zorlaştırmaktadır. Son veriler, geride bıraktığımız haziran ayında iç talepteki daralmanın hissedilir boyuta ulaştığını ortaya koymaktadır. Temmuz ayında hem Türkiye’de hem de dünyada ekonomik aktörler merkez bankalarının faiz kararlarına kilitlenmiş durumdadır. Önce TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), ardından da ABD Merkez Bankası (FED) kararlarını açıklayacaktır. Temmuz ayında ülkemizde ihtiyatlı da olsa faiz indiriminin başlaması inşaat sektörünü takip eden çeyrekte pozitif etkileyecektir.” dedi.
Hazır Beton Endeksi hakkında
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks oluşturuluyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, dayanıklı, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Bölgesel Sistem Operatörü”dür. THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.